Policija

166 —

међу њених и норвешких поданика од 1!-ог марта ове године не буде потребно узимање визе приликом преласака. Са Чехо-Словачком је тај споразум већ питање дана а са Немачком су скоро постигнути услови, да се приликом преласка границе не траже чак ни пасоши. Што тај споразум још није прешао у дело има се приписати томе да се још није простудирало питање практичнога извођења с обзиром на путнике других земаља, који путују истим возовима. За спречавање самоубистава. — У просторијама бечкога друштва за указивање брзе помоћи вршило је свој филантропски задатак и скоро основано друштво, које је ставило себи у задатак да потпомаже лица очајнике решења на самоубиство због недаћа у животу.

Друштво је у прошлој годиви имало. 772 случаја у којима је посредовало.

У 243 случаја није могло помоћи, јер су ти случајеви потицали због неизлечивих 60лести и томе подобно. У 468 случајева су имали успеха, и то за 212 случајева дајући новчану помоћ, у 78 случајева налазећи рад и упослење, у доста случајева слањем у разне домове итд.

Највећа колекција отисака прстију у Вашингтону. — До сала се није знало да је од збирки узетих и класификованих отисака прстију од злочиначкога света највећа она која се налази код вашингтонских криминалних институција. У њој има 1,250.000 отисака, који се свако дневно повећавају са неколико стотина.

Овај биро за идентификацију је у прошлој години послао податке властима за 46.700 лица.

Поред тога он издаје и потернички лист који се штампа у 1.500 примерака и који се шаље само властима у земљи и у све стране света.

Правила за општинске стражаре. — На основу овлашћења датог му Височајшом Уредбом од 28. децембра 1561 год., чл. 94. српског зак. 0 општинама и чл. 2. зак. о јавној безбедности — који зажи за целу земљу — Министар Унутр. Послова прописао је /Травила за 05шапинске стражаре, по којима вароши и варошице морају има. ти потребан број стражара за заштиту личне и имовне безбедности, одржавање јавног реда и мира и вршење полицијске службе у опште. Истим правилима прописана је и њихова организација, опрема и све остало што је потребно за њихово