Policija

= 186 —

пецаре у сместиште и обратно, увек на спроводници означе, да ли је ракија за коју је издата спроводница манипулисана са шпиритусом или је чист дестилат воћа. (06ј. Г. Д. Пореза од 28 новембра 1927. г. Бр. 137 630).

ОБРАЧУНСКО ПЛАЋАЊЕ ДРЖАВНЕ ТРОШАРИНЕ

Г. Министар Финансије решењем од 10. децембра 1927. г, Бр. 142:480 наредио је:

„Да се обрачунско плаћање државне трошарине на шећер, одобрено свима фабрикама шећера у земљи, до даљег наређења одузме, почев од 1. јануара 1928. године. (Распис од. 10. децембра 1927. г. Бр. 142.480).

КАД СЕ МОЖЕ ИЗДАТИ ПРАВО ТОЧЕЊА ПИЋА.

Министарство Унутрашњих Дела својим актом од 9. децембра 1927. године. Бр. 1349 доставило је овој Дирекцији следеће:

Из предмета који долазе овом Министарству на разматрање, а по изјављеним жалбама, могло се констатовати: да се чешће јављају оптужења због точења пића без личног права. Жалилац се обично позива на „Точаринско Право“ издато му од надлежне финансијске власти, сматрајући, да му ово омогућавања точење пића и без личног права.

Како се чл. 5. и 6. правилника за извршење прописа из ТБр. 62. таксене тарифе као услов за добијање точаринског права тражи: да молилац уз молбу приложи месно, (чл. 5) и лично (чл. 6.) право, а међутим неке Финансијске Управе при издавању точаринског права не уверавају се поуздано, да ли молилац стварно има лично право, што је штетно и по фискалне државне интересе, — то је неопходно потребно, да Генерална Дирекција изволи издати наређење свима надлежним властима из тач. 2. члана 1. поменутога правилника у том смислу, да се апсолутно никоме не сме издати точаринско право, пре него уз молбу буде приложено и лично право. За бољу пак, гарантију, да се у самом точаринском праву означује; да дотични има и месно, односно лично право, као и која му је власт, кад пи под којим бројем исто издала.

Ова би напомена била врло целисходна, јер би на тај начин биле онемогућене злоупотребе.“