Policija

— 188 —

сачекати да прође први чин последње вечерње представе. Ако су представе само дневне, морају бити за цело време трајања истих.

1, Да Финансијске Управе, Порески Уреди, Београдско Пореско Одељење и Обласна Финансијска Дирекција Нови Сад шаљу уредно одређене чиновнике да врше контролу из става трећег тач, 56. чл. 103. Таксеног и Пристојбинског Правилника, за шта су им послате потребне легитимације.

Примећено је да се ова контрола не врши како треба, нарочито у већим градовима, па се поново нгређује да се иста има најригорозније вршити, јер ће се у противном применити према шефу надлештва и одговорном службенику, одређеном за овај посао, најстроже законске мере, (Обр. од 11. новембра 1927. год. Бр. 129.918.)

НАПЛАТА ТАКСЕ ИЗ Т. БР. 99 а И СВЕТОСАВСКЕ ЗАБАВЕ. _ Овој је дирекцији достављено да Порезни Уреди у Босни и Херцеговини траже наплату таксе из Т. Бр. 99-а закона о таксама за приређивање забаве на дан Св. Саве од стране одбора и ПОВРрРВНКа просвете српског просветног и културног друштва у Сарајеву. Како је тражење напате ове таксе противно решењу ове Генералне Дирекције од 17. јануара ове годане Бр. 4141, = то се наређује: да се наплата наведене таксе не тражи од одбора и повереника предпоменутог друштва за приређене забаве да дан Св. Саве ове године, а ако је наплаћена да се ради повраћнаја уради одмах шта треба ио закону. (Распис од 6. фебруара 1928 год. Бр. 13212).

НАПЛАТА ТАКСЕ НА ПРЕВОЗНА СРЕДСТВА

Поводом постављених питања „да ли се под редовном професијом има разумети лице које се искључиво бави превожењем путника без да ради и који други посао, и да ли сопственици подвозних средстава плаћањем годишње таксе задобијају право за превожење путника“, Генерална Дирекција Пореза на основу чл. 43 закона о таксама објашњава:

У одељку ХИ. чл. 89. финан. закона за 1927.28 годину јасно је казано, да се повластицом из 2. Напомене уз ТБр. 100 таксенг тарифе не могу користити она лица, којима превджење путника није редовна професија.