Policija

— 190 —

„У последње време поједини поглавари срезова учестали «су са протеривањем коцкара, блудница и других разних криминалних типова у Београд. Није редак случај, да овој Управи буду спроведени из унутрашњости читави каравани цигана чергара са колима, коњима, чергама, магарићима и др. и ако они нису родом из Београда, нити су ма кад до тада били у Београду.

Поједини, пак, поглавари срезова нису хтели спроводити и предавати у места рођења она лица, која су од стране ове Управе пресудом била кажњена за скитњу и прогонством у места рођења, већ су на њихову голу изјаву — да су родом из Београда, ове поново враћали Управи,

Да се ово неби у будуће дешавало, част ми је умолити Вас, Господине Министре, за наређење Великим Жупанима и Поглаварима Среским, да у будуће не протерују за Београд напред пом. лица, па ма да су она родом из Београда, а да

"се сва она лица, која ова Управа протера, спроводе у места рођења и не враћају за Београд“.

Да се и у будуће ово не би дешавало, препоручује Вам се да изволите издати у смислу предњег садржаја најстрожу наредбу поглаварима среским у вашем подручју, да у будуће не протерују напред поменута лица у Београд и да се сва она лица, која Управа Града Београда протера, спроведу у место "рођења а не враћају за Београд.

За поновни случај и не придржавање ове наредбе биће ми лично одговоран поглавар среза,

О ПРЕПИСЦИ СА СТРАНИМ МИСИЈАМА (од 7-Х1-1927 г. УБр. 49456)

Министарство Иностраних Дела актом АБр. 10492 од -2-Х1-1927. г. доставља:

„Министарству Иностраних Дела част је саопштити том Министарству, да многа наша надлештва као што су: Поглаварства, Болнице и др. воде непосредно преписку са страним мисијама, молећи их да им код своје надлежне власти свршавају разне административне послове. Стране мисије шаљу те преписке овом Министарству пошто нису дипломатским путем „достављене.