Policija

8

Према овој јасној законској одредби несумњиво је да је општински суд био надлежан, да иступно казни лице, које је пре ступања у жандармерију заузело сеоски пут, и да је мишљење војне власти — која себи присваја надлежност за извиђање и пресуђење овог дела — погрешно.

Нека суд на ово скрене пажњу војној власти, па ако она и даље остане при томе да извиђање и пресуђење дотичног дела спада у њену надлежност, појавиће се сукоб о надлежности између грађанских и војних иследних власти, предвиђен у 5 25 војног кривичног поступка, за чије је решење надлежан грађански Касац. Суд. Ово решење треба да тражи војна власт, која у овом случају присваја надлежност (од 8 5 25 вој. кр. пост.).

Св. Бр. 785.

ХХМ Суду општине жишковачке:

По чл. 6. закона о општинској мерини (кантарини) на једну исту робу мерина се може само једном напланишти. Ако је на храну, коју трговци продају, плаћена мерина при ликом куповине било у тој или у којој другој општини онда она, према овом законском пропису, не подлежи новој мерини приликом препродаје.

Опширније о наплати мерине видети у „Полицији“ Бр. 5—6 за 1927 г. (стр. 242).

Св. Бр: 684. ;

ХХМ! Милораду П. Савовићу, благајнику општине ариљске:

У којим случајевима полицијски чиновници имају право на дневницу објашњено је у „Полицији“ Бр. 21-—22 за 1927 год. (стр. 968). Е

(Овај одговор важи и за Драг. Благојевића, деловођу општ, из Салаша, с напоменом, да чиновници осталих струка имају право на дневницу по уредби Д. Р. Бр. 96.000/1920 год. (в одлуку опште седнице Гл. Контроле Бр. 470/1928 у „Полицији Бр. 1—2 за ову год.)

_ Полиција 4