Policija

5 зев

2. Друго патање није јасно постављено, Ако је реч о тнокосној кући, овда је умрлог оца наследило његово дете, а умрло дете, које није имало ни браће ни сестра, наследила је мати по 6 402. грађан. зак., и наслеђена имовина остаје њена својина и у случају преудаје. Ако је, пак, овакво дете умрло у задружној кући, онда га наслеђује задруга, а мати има до смрти или преудаје права уживања на делу имања које је умрлом детету припадало — 9523 грађан. зак. и репење ВН. 1147 од 28 јула 1849 год.

3. Старатељ деце треба да тражи од старатељског супије да се њихов стриц, који им је упропастио имање, кривично оптужи.

4, Деци припада на име издржавања онолико колико је потребно да би у месту живљења могла живети онако како су их и родитељи издржавали. Ако приходи од имања нису довољни за такво издржавање, онда треба умолити стара. тељског судију за одобрење да се за дечје издржавање прода један део масене имовине.

Св. Бр; 622.

ХХХМ Суду општине м. орашке:

У 5 265 грађан. суд пост. вели се: „Суд по званичној „дужности неће допустити заклетву парничару... 3. који је осуђен због злочинства или због преступљења али са гу. битком грађанске части, докле Шо траје. Но... ови могу заклетву положити ако прошивна страна допусти.“ Према овоме нека суд пита тужиоца у овом спору да ли допушта да се тужени закуне по пресуди, којом му је досуђена заклетва, па ако тужилац то допусти, онда нека туженога закуне Св. Бр. 528.

ХХХМ! ; Суду овштине рибарске (срез хомољски):

Ако ствар стоји онгко како је у упућеном питању представљена, онда је општина у погледу дотичне земље јача од купца односно продавца, и за то је на парницу требало упу: · стити купца а не општину. Пошто је одлука првост. суда обавезна за општински суд по 97 15 и 16 полиц. уредбе, то сва