Policija

> 048

акта треба доставити среском поглавару и умолити га де путем кривичне истраге утврди право стање ствари.

По чл. 97 тач. 1 зак. о општинама, општински суд био. је дужан да општину убаштини на њеном непокретном имању у року од 3 год. по ступању на снагу данашњег зак. 0 општ. (до 29 децембра 1912 год.) Св. Бр. 533.

ХХХМН Суду општине карбуловске:

1. Правило је да таксу плаћа парнична страна, која је спор изгубила. Кад је као доказно средство употребљена главна заклетва онда онај, коме је ова досућена за доказ. његових навода, сматра се да је парницу добио Према томе све парничне трошкове има да поднесе његов противник. За заклетву се не предвиђа неки засебан парнични трошак, али суд, кад досуђује парничне трошкове странци која је добила парницу, треба да узме у обзир и трошак који је парничаримао долазећи у суд ради полагања заклетве, нарочито ако. је из места ван седишта суда. "

2. Ни крив. суд. пост, ни полац. уредба не предвиђају заклетву као главно доказно средство, већ само кас допуњујуће — за појачање истинитости исказа сведока, вештака а у извесним случајевима и приватног тужиоца. Према овоме криВична дела не могу се пресуђиватуи на основу главне заклетве као што је то случај са појединим грађазским споровима.

Св. Бр. 696.

ХХХУН Суду општине ивањимке:

Тачно је да застарелост није могла почети да тече за време рата (5 944 грађан. зак.), али чим је рат свршен и судови почели да раде, почела је тећи и застарелост права да. се тражи поништај уговора због оштећења преко половине, и та је застарелост. сигурно до сада навршена у смислу 5 937 грађ. зак., јер већ има скоро 10 г.од како су после рата судови почели да раде, а за ову застарелост довољне су 3 године па да она наступи, Св. Бр. 972.

ХХХХ Суду општине изворске: Уроша је наследио син му Ранко. После смрти Ранковењегов део у задрузи наследио је његов стриц Ставрија, који.