Policija

— 349 —

ључка да су жене најприступачније и најпогодније за овакве полицијске дужности, и да ће њима бнти много лакше у борби са овим злом доћи до повољних резултата, него ли људима. О овим закључцима биле су обавештене све Државе.

Одговоре, које су поједине Државе дале поводом овога захтева Друштва Народа, недавно је овај Одбор публиковаг. Из ове публикације види седа се Аустралија потпуно слаже са закључцима Друштва Народа у погледу женске полиције. Република Аргентина је пуна похвала за женску полицију која код ње са највећим успехом већ одавна врши дужност. Чехссловачка, Румунија, Хо: ландија, Египат и Финландија такође одају хвалу женским полинајцима. Венецуела и Република Св. Доминго, које још немају жене у полицији, слажу се такође самишљењем Друштва Народа, и изјављују своју готовост да исто одмах заведу. Грчка прима разлоге Друштва Народа, али сумња да ће према односима, који код ње владају, жене у полицији имати каквог успеха Овога је мишљења и Француска.

Једини Унион Јужне Афркке категорички одбија увођење жена у полицијску струку, мотивишући да је та проба већ

покушана, али су све жене морале из полиције бити отпуштене с обзиром да у Униону владају још велике тешкоће у јавном животу због проблема раса, чему су жене још недорасле. Опрачевно линчовање у Суду. — Црнац Лери Њусан, стар 23 године заклао је 15-годишњу Бјули Тедер и бацио њен леш на пољану. На првом недељном судском расправљању · у Норт Каролајни дошло је дотле, да је судац морао извадити револвер и заповедити да буде мир.

Пошто је суд отворен, отац убијене девојке Ирик и његов брат Вилијам насрнули су кроз гомилу народа у судницу и дошла до места где је био оптуженик. Сваки од њих већ је ухватио црнца за руку. Пошто су подигли црнца некоји су повикали: „хватајте га“ и маса је навалила да га изнесе и лињ чује. Настао је читав лом, јер је разјарена маса настојала да црица што пре извуче из сулнице. Судски стражари успели су ипак да отму црнца и да га угурају у једну споредну собу, а сами су стали на врата и сузбијали ивпадаче. У том часу Шериф је испалио два хитца из револвера у вис, а то је зна-