Policija

— 850 —

чило опомену. Судац Х. Греди извадио свој аутоматски револзвер и позвао народ да се умири. Стражари су приморали оца и стрица убијене девојке да буду мирни за време расправе, ако желе да буду присутни. Њих су обојицу морали везати за двојицу стражара.

Парница је трајала три сата, а порота је за 15 минута до'нела одлуку да је Њусан крив и одмах је изречена смртна пресуда. Чим је изречена пресуда, «стражари су стрпали црнца у аутомобил и одјурили у Рилај, где ће се извршити смртна казна.

"Црнац је убио ову девојчиу, када му је рекла да ће казати да ју је напаствовао. Ово је признао тек после изречене пресуде, на путу од суднице до казнионе у Рилају.

Криминал и његови савезни: и. — Судац вишег судишта у Чикагу Маркус Каванах напи· сао је и дао у штампу књигу:

„Криминали његови савезници“.

По једногласној оцени стручњака, који су рукопис свестрано проучили, књига ће бити од неоцењиве вредности за сузбијање злочина и редуцирање огромног броја злочинаца. Каванах каже да у Сједињеним „Државама има око 350 хиљада прсфесионалних злочинаца. Он је ову цефру утврдио као при-

ближно тачну у току свога 33 годишњег судијског службовања и на основу трогодишњег тачног и свестраног испитивања. Ови злочинци извршили су 12.000 убистава, и отели су прошле године толико новца, да би се са истим могао исплатити Панамски Канал.

Немарност публике, избегавање судова при истраживању и старе законске процедуре више заштићују криминалце него публику, а кривци су за овако многобројне злочине и неса весни адвокати.

Каванзх даје неколико пре порука за смањивање злочина, међу којима и слободну употребу шибе.

„Ли један лорд подземног света неће моћи задржати поштовање својих следбеника, на кон што се је савијао од 6олова под ударцима шибе, Малолетни злочинац неће моћи да парадира пред својим друговима, након издржаног батинања, Већина злочинаца, па чак и ратоборне бојџије више се плаше ·шибе него ли затвора“, вели овај судија.

Каванах напада и лекаре, који се баве испитивањем душевног стања појединих злочинана; он брани смртну казну и препоручује исту како за мушкарце тако и за женске злочинце.