Policija

– Бр Е

је ствар веома сензационална, изгледало је да нема ничега заплетенога. Интересантна личност оптуженога не помрачује јасноћу доказа. Тако је ствар схватила и полиција у истрази и порота. Ствар се сада налази пред судом у Винчестру. Бојим се да не буде незахвалан посао. Ја могу, Ватсоне, открити факта, они их не могу променити. Ако не би наишли на нешто сасвим ново, не знам чему се мој клијент може надати.

— Твој клијентр

— А, заборавих да ти нисам казао. Добио сам твоју на. вику. Ватсоне, да причам од краја. Боље прво прочитај ово.

Писмо које ми даде, писано одлучном, мушком руком, гласило је овако: Хотел Клариџес

о

3 октобар.

Драги Г. Холмсе,

Ја не могу гледати најбољу жену коју је Бог икада · створио како одлази у смрт, а да не учиним све могуће да је спасем. Не могу да објасним ствари — не могу ни покушати то, али ван сваке сумње знам да је госпођица Даибар невина. Ви знате факта — ко их не знарг Причало се о томе свуда. А ниједан глас се није дигао у њену одбрану! Проклета неправда ове ствари доводи ме до лудила. Та жена не би ни мрава згазила. Лепо, доћи ћу сутра у једанаест и видети да ли ви можете расветлити ову таму. Можда имам какав доказ само не знам за то. У сваком случају све што знам и све што имам и све што се може употребити само да се она спасе. Ако сте икада у животу показали своју моћ покажите је у овом случају. .

Г Искрени Вам,

Џ. Неја Гипсон.

— Ето ти, рече Шерлок Холмс истресајући пепео из своје луле и полако је пунећи, Тога господина сада очекујем. Што се саме ствари тиче једва да имаш времена да расмотриш све ове хартије, те ћу ти зато испричати све укратко да би се могао сам тако наћи у расплету ствари. Тај је човек највећа финансиска сила на свету, и човек, како сазнајем, врло преког и страшног кграктера. Он се оженио женом, жртвом ове трагедије, о којој не знам ништа друго до да није била