Policija

= 366

Додатак 7. и 8. броју „Полиције“

ПРАВИЛА ЗА ОПШТИНСКЕ СТРАЖАРЕ.

Да би онштинске власти по варошима могле успешно вршити дужност месне полициске власти на заштити личне и имовпе безбедиости грађана у своме атару, што им је законом о општинама члан 94. и законом о јавној безбедности у члану 2. прописано, на основу Уредбе В. бр. 2553 од 28. децембра 1861. годисе, грописујем следећа:

ПРАВИЛА за општинске стражаре

| Општа Одредбе

Члан 1. За вршење полициске службе у своме атару, ради чувања и заштите личне и имовне безбедности као и одржавања јавног реда и мира, установљава се у варошким општинама „Општинска стража“.

Члан 2. Општанска стража образује засебно тело оружаних општинских службеника са задатком означеним у чл. 1. и службу врши у оквиру ових правила.

Члан 3. Општинска стража у погледу вршења службе стоји под председникем општине, а такође је на расположењу и надлежних државних управнопелициских власти, под чијим надзором и упутствима и службу врши.

Општинске страже улазе привремено у састав државне жандармерије само онда, кад је то потребно за јавну безбедност. То бива само по налогу втефова државних власти, У приликама такове употребе оне долазе под власт жандармериских старешина, и тада подлеже свима службеним прописима који вреде и за жандармерију (члан 5. Закона о жандармерији).

Члан 4. Снабдевања и издржавање општинске страже пада на терст општине у смислу чл. 129. тач. 12. Закона о општинама. У општински буџет сваке године има се уносити потребна сума за издржавање општинске страже.

Члан 5. Број општинских стражара. одређује се према насељености и пространству општинског атара одлуком општинског одбора, имајући у виду потребе јавне безбедности и остале месне прилике, у споразуму са надзорном државном влашћу.

и Регрутовање и Формирање општинске страже

Члан 6. Општински стражари регрутују се и постављају од лица која се дебровољно за ову службу јаве с тим, да при ступању у службу сваки хаде писмени пристанак да ће у служби остати најмање три године дана. Даљи останак после овога рока продужује се од године на годину.

Длан 7. За општинског стражара може се примити лице које испуњава ове услове:

Ту Да је држављанин Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца;

2) да није млађи од 28 ни старији од 40 година;

3) да зна читати, писати и рачунати;

4у да је душевно и телесно здрав;