Policija

5) да је беспрекорног владања и да није осуђиван за бешчасна дела: а није изгубио грађанску част и да није под стечајем;

6) да даде писмену изјаву да Не служити најмање три године дана;

7) да је одслужио рок у војсци.

Члан 8. Свака општинска стража мора имати довољан број стражара и старешина. На челу страже стоји командир страже. Ако стражара има преко десет онда је на сваких десет поставља се и по један десетар.

Код страже у већим варошима, чији број прелази 30 стражара, поставиће се један или два надзорника страже поред десетара.

Члан 9. Стражаре, који испуњзвају услове по овим ПРСА ера в поставља на предлог командира страже продседник спшти -О 5 тач. 2. чл. 109. Закона о општинама. Командира страже и На вија од пријављених кандидата општински одбор а потврђује велики жупан. Ради тога ће општинска власт свакад расписати конкурс, како за стражаре тако и за командире и надзорнике.

Члан 10. За командире и надзорнике страже постављаће се првенство добро упознати полицијској служби бив. жандармериски офинири или официри у пенсији, или резервни официри, или ислужени жандармериски наредници, који су здрави и за службу способни и да нису напустили жандармериску службу из каквих тешких у служби учињених неправилности, или чиновници полициске страже, где ове постоје, као и званичници полициске страже који су испит за стражу положили, а да нису старији од 40 година.

Члан П. Десетара именује командир страже од стражара који има довољно спреме да може успешно управљати потчињеним општинским стражарима. При избору узимаће се првенствено они, који су у војсци или жандармерији били подофицири, а ако таквих нема, онда од обичних стражара.

Члан 12. Општински стражар при ступању у службу полаже следећу заклетву:

„ја 8. Н. заклињем се свемогућим Богем, да ћу Краљу Срба, Хрвата и Словенаца Александру Првом бити свом душом веран и послушан, да ћу као јаван орган у служби јавне безбедности, реда и мира дужност моју по Уставу, Законима, Правилима, наређењима и заповестима мојих старешина савесно и верно извршивати и да ћу службену тајну чувати.

Тако ми Бог помогао“.

Члан 13. Општински стражари кад су на служби имају права и дужн ости слу жбеника јавне сигурности по законима који важе за државну жандармерију (5 2. Уредбе од 28. децембра 1861. године В. бр. 2558).

Члан 14. Служба општинских стражара је привремена и стална. Привремена служба траје од дана првог пријема па за шест месеци. За ово време примљени стражари проћи Не кроз нарочите течајеве (курсеве) ради обуке свима потребним знањима за добро вршење службе. По завршетку обуке полагаће се испит, и кад стражар буде успешно испит положио, поставља се за сталног стражара.

За време привремене службе стражар се може отпустити у свако време без означавања разлога.

Отпуст нривремених стражара врши председник општине, а на предлог командира страже. .