Policija

— 405 —

низација узгоја за рад један од главних недостатака при уређењу завода за помоћ потребиту омладини.

Под притиском крајње силе влада је у последње доба пропустила и у томе погледу. Дозволила је наиме предају деце, која су била по различним заводима, у Поуку појединим занатлијама у местима и у сељачке породице у Провинцији. Уједно је обећала, да ће дотичне особе односно породине бити ослобођене некојих пореза и да ће уживати и друге угодности. По статистичким подацима било је на тај начин испуштено из уточишта до 1. октобра 1926. 17.000 малодобних. То опет значи, да влада не остаје већ тако безобзирно као пре на своме првобитном стајалишту, када је тврдила, да породични узгој утиче увек шкодљиво на децу, јер да је наводно реакциониран и неразуман.

Живот је увек јачи од апстрактних теорија. То нам каже и еволуција социјалнога узгоја у савременој Русији.

Покушајмо сада формулисати некоје опште закључке на подлози података, које смо навели у нашем пређашњем разлагању. |

У подручју социалнога законодавства и социалне политике треба разликовати апстрактне тежње и истинско удејствовање општих начела. Садашња влада у Русији испрва је прокламовала радикално преиначење социалнога узгоја, а да не би узимала у обзир, шта се може и шта се не може остварити, Међутим се је унапред из дана у дан морала уверавати, да се сам живот противи тим утопијским социалним експериментима. Тако је било на пољу економне политике, где је на место првобитнога војничкога комунизма ипак продро такозвани Неп, што значи нова економна политика.

Исто тако се је догодило и са питањем социалнога узгоја, Влада је морала признати, да се изјаловио покушај безобзирнога уништења породице и породичнога узгоја. Но тај експеримент је захтевао безбројне жртве, пре него што је влада признала своју корениту погрешку.

Некоји руски аутори би хтели да неуспех социалнога узгоја деце у савременој Русији растумаче само тиме, што су материјална средства била недовољна. Московски професор М. Гернеш н. пр. тврди ово: „Декрети о борби против дечје „занемарености нису имали позитивнога успеха, — то је истина;