Policija

— 467 —

садашњем развоју криминалитета. У свима деловима великог апарата криминалне полиције врши се сада преуређење и адаптирање садашњим потребама. Осећа се јака струја модерног духа који је завладао у последње време у париској полицији но доласку на челу ове Господина Жана Киапа, о коме је већ било речи на овом месту у броју за август прошле године, (страна 634.,) који је својом познатом енергијом прилегао на рад око реорганизације, уносећи све оно што се у задње време показало као практично за сузбијање великоварошког криминалитета.

Господин Киап био је до скора, како је то нама већ познато, на челу „Генералне Дирекције Безбедности“, и показао се као човек гвоздене руке и са пуно модерних идеја по службу, која данас изискује свакодневне мање измене и јаку еластичност за прихватање нових идеја, базираних на науци. Његова енергија и младост била је потребна париској полицији, и данашњи Министар Унутрашњих Дела Г. Сард, који је схватио потребу снажне руке за Париз, довео је Киапа пре извесног времена за префекта париске полиције.

Префект париске полиције је највећи ранг у полицијској скали, а нарочито у погледу ауторитета који се придаје овоме положају. Стварно, после рата, услед разбукталих политичких страсти, а нарочито у последње време када је Париз постао азил политичких емиграната и јака комунистичка централа за пропаганду у Европи, француска метропола истражује једног човека „а ла Киап“ и у погледу државне безбедности. Беч нам је био диван пример како је данас потребно да полиција буде на опрези и увек готова да сама, без интервенције војске, са врло подесним начинима угуши сваки зачетак какве буне без много крви, и не дајући никада овим изгредима револуционарни карактер који би интервенцијом војске неминовно тако изгледао светској јавности, што, сасвим природно, штетно утиче по дотичну државу. И Господин Киап, још у самом почетку заузимања префекторијалне фотеље, имао је тешких момената у којима је имао да оправда указано му поверење. Приликом погубљења Сака и Ванцетиа, 0 којима је у своје време било много писано у светској штампи, дошло је изненадно у Паризу до великих и крвавих демонстрација које су претиле да се претворе у веће нереде. И префект полиције