Policija

448 —

Жое Еспознто био је пак шеф једне обичне злочиначке банде, у последње време највећи оргавизовани криумчар #8лиох

ла. овога бавио се је и ава м успео је, и поа опште познатог главла постане ни се-

4вА

оРД СВ

натор.

Еспозито је дошао у Америку пре много година као наполитански емигрант, После многих авантура, напослетку дође ка гросјак у Чикаго, где му падне дрва мисао да организује сстале просјаке у једно нарочито удружење. Али поред пројачког заната, који је Жоа врло 20зо обогатио, ово удружење, вазваво „Црна рука“, бавило се нарочито уценом богатих људи. Њен специјалитет била су-претећа писма, која су упућивана увек само таквим људима за каје су били сигурни да неће поводом овога тражити заштиту полиције, и да ће коју хиљаду долара без речи остављати тамо где им буде „Црна рука“ одредила. Имајући везе у свима слојевима друштва „Црна рука“ је имала најтачвије обавештење о свакоме, и помоћи на сваком месту, па чак ну Полицији.

Деси ли се пак да је који од уцењених, место новаца, по. сљлас на одређено место поли-

Ка

ба

цију, и члан „Црне руке“ ухап-.

шен, исти би био у најкраћем времену на неки мистериозан начин ослобођен.

И ако је Еспозито.бис познат и од полиције и од нелога друштва као шеф ове банде, која је била страх ни Пана целог чикашког бољег дру , њему се никад није могло ништа докнати, јер је он давао само идеје, док су их други извршивали.

Суме, које су на овај начин пљачкане од чикашких богаташа, ишле су,у стотине хиљаде долара. Ово је допустило Еспозиту да у Трансвалу купи чак један рудник дијаманата. Од тога доба Еспозито се је чак и носио егзотично, правећи одела најфантастичније форме и боја. На себи је увек имго један појас, украшен са 6000 великих дијаманата, од огромне вредности.

Последњих година Еспозито бавио је се поглавито криумчарењем алкохола помоћу новца и пропаганде коју је за себе био организовао; био је још за време рата изабран за сенатора.

Али једна друга слична пљачкашка банда, зацело из конку-. рентних разлога, намами Еспозита ва једно место, где погине од куршума. Разуме са да се узинилац овога дела, неће никед пронаћи.