Policija

ја

Петере у Паризу. — У последње време, префект париске полиције, г. Киап, прелузео је гвергичву акцију противрсвих 0них Т. 3в. „тпдестабјев“ — нежељених ·· којих је Париз био пун, и које су сачињавали разни сумњиви типови, било странци или домородци. Радиовога при ређивале су се непрестане потере не само по извесним сумњивим деловима Париза, већу читавим арсндисманима — квартовима, Резултат њихов био је, да су 1150 људи, 1040 жена и 1070 странаца при потерама задржани ради контроле њихових исправа; од ових су 500 приведени полицији ради детаљније истрзге и контроле њихових исказа. Али од свег овог великог броја перлустрираних лица, ухапшена су само лвојица. Пали су у сву мрежу два човека који одговарају за убиство.

При овим рацијама, полиција није само тражила исправе, или наплаћене рачуне дотичног, већ је сваки од њих морао имати код себе по 5 франака готовине. У противном, свако би се лице сматрало за скитницу.

Дешавале су се при овим потерама чак и комичне сцене: господа у фраку, без пет пара у џепу! Разне вагабунде и просјаци који су потеру једва дочекали да би се огрејали, испавали и нахранили, блуднице ко-

је су биле радосне што их је полиција сутрадан одвезла опет у стан, и што нису пропустиле да у овој гужви при рацији стекну нова познанства. Али међу овима било је = трговаца који су се текође радовали што су оставили неплаћени цех, и сада пред полицијом, потпуно сигурни, ваде из прелука, кли чак из кошуље читав штос хиљадарки... Невероватно је, али тачно, да су ове рације изазвале и нова занимања. Многи од ових безбројних сумњивих типова стоје у тесној вези са полицијом којој ту итамо подказивањем чиве извесне услуге, као што то код свих полиција на свету бива. На тај начин успева им да на време сазнају ио намераваним потерама, те брзо достављају газди од кога сумњевог локала или хотела или дансига.., И ове се услуге врло добро плаћају... МБ.

Пабирци из суда. — Пред једним париским судом десила је се ових дана једна весела сцена. Бранилац оптуженога, да би умањио вредност исказа једног сведока, који је његовог клијента јака теретио, упита овога да ли је био кадгод у затвору, нашта сведок одговори да јесте. У својој ватреној одбрани адвокат се нарочито заустави на