Policija

— 460 —

сти које су темељ моје вештине, Признајем да је окрзнотина на каменој огради била довољан траг да доведе до правог решења, и да пребацујем себи што га нисам раније нашао.

— Мора се признати да је та несрећна жена имала дубок и суптилан дух, тако да није проста ствар открити њен план. Не бих рекао да смо у нашим доживљајима наишли на случај који боље показује шта све може учинити наопачка љубав. Да ли је госпођица Даибар била њен такмац у фезичком или у духовном смислу, њој је изгледало подједнако неопростиво. Без сумње она је кривила ону невину жену за све грубости и нељубазности њенога мужа према њој. Прво је решила била да са собом сврши. Затим је решила да то учини тако да то повуче и њеног такмаца и то на начин који би био много гори од ненадне смрти,

Разне кораке њене можемо пратити јасно и они показују сву њену суптилност. Она је дошла до писамцета госпођице Даибар што је требало да да утисак да је она сама изабрала ово место за злочин. У жељи да се оно пронађе, она је претерала држећи га у руци. Ово би било доста да јеш одмах побуди моју сумњу.

Затим је узела револвере свога мужа и држала их за своју употребу. Један сличан сакрила је у гардероби госпођице Даибар, пошто је испалила један метак, што је лако могла учинити непримећено у шуми. Затим је отишла до моста где је створила овај необично вешт план да отклони своје оружје. Кад је дошла госпођица Даибар она је прибрала све силе сипајући мржњу на њу, а када је одмакла далеко извршила је онда страшну намеру. Сваки је котур сада на свом месу и ланац је цео. Новине могу питати зашто бара вије претражена први пут, али лако је сада мудровати. А осим тога тршчар се не може лако претражити, ако не зна човек јасно шта тражи. Тако смо ето, Ватсоне, помогли једну необичну жену и једног страшног човека. Ако њих двоје пођу заједно, што није искључено, финансиски ће свет видети да је г. Гибсон научио нешто у школи страдања, где ми учимо своје земаљске лекције.