Policija

598 ~

кона о порезу од 1884, јер је земља била пописана по при јавама сопетвеника, без извршења и примитивног премера. Само кадастарски премер и опис и оцена земље може дати уредне баштинске књиге потребне и за примену закона о окубју. А што се тиче окућних земљорадничких књига, кад их већ Правило није предвидело, оне су бар могле бити лако доцније установљене, али ни то није учињено.

Затим је недостатак Правила што оно није имало у виду како се врши промет земље. Он се врши двојако: или власник продаје добро сам — начин драговољног отуђења, или то чини надлежна власт, било по тражењу поверилаца, било за наплату пореза или кривичних осуда — начин принудног отуђења, јавном продајом. Правило није прописало поступак власти и за овај други начин продаје. Сем тога, како Пра: вило није тачно и јасно објаснило значај задужења минимума, оно није објаснило ни да ли онда треба поднети доказ о остатку земљорадничког минимума.

Због свега тога и због тога што Правилом тачно и јасно. вије ни уопште била предвиђена дужност судова да строго, пазе да се закон не изиграва, а камо ли да им је та дужност била предочена у појединим начинима отуђења и изигравања закона, закон је био од судова колебљиво и неједнако примењиван, а од земљорадника и поверилаца и изиграван.

Да би се стало на пут изигравању закона, Министар Правде издао је дрвосшепеним судовима ове расписе:

а) Расвис од 1/12 1886 Бр. 5258 (Збор. 42, стр. 310).

„У тачци 11-ој правила од 4-ог фебруара 1874-е године Бр. 354, која је министар правде прописао 34 извршење закона, по коме се земљоделцу не може узети у попис пет дана земље наређено је за случај, ако би земљоделац хтео какво имање непокретно да прода или другим којим начином да отуђи, да је дужан сведоџбом, по тамо прописаном начину издатом и потврђеном, да докаже, да има преко отуђеног имања још пет плугова земље и кућу с плацем.

Законска забрана, да земљоделац не сме остати са мање од пет плугова земље, тиче се јавнога интереса; јер држава узима на се старање, да сачува већину својих грађана од сиромаштва и пропасти; по томе и правило за извршење ове законске забране прописано, тиче се јавнога интереса; те с тога су и судови обвезани, да по