Policija

— 620 —

пракса у примени законских одредаба о прогонствима одступају од начина примене како то бива по страним полицијама. Примена прогонства код нас представља најобичнију споредну врсту казне, која се доноси у свима полициским надлештвима вишим или нижим, и може се рећи и од свих преставника власти без разлике на градације. Казнити некога прогоством, било из места у место у самој држави или прогоиством ван граница, код нас не представља скоро никакву тешкоћу, чак се може рећи да се оно употребљава као једна од главних мера у борби протиту криминалитета и осигуравању јавне сигурности у једном месту.

Кад би цифре прогоњених личности упоредили са цифрама страних полиција, изашло би да наше вароши, с обзиром на број учињених прогонстава за годину дана, представљају вароши са много стотина хиљада па и милионите по броју свога грађанства. У том погледу не уступа ни наша престоничка полиција, па би се чак могло казати да она ову врсту казне у извесним моментима употребљава и више него друга места. Кад би се прегледали спискови лица која су прогоњена, могло би се наћи нека лица која су у години дана више пута били кажњавана на овај начин. Има лица која су и по петнаест пута била, за сразмерно кратко време, уведена у тај списак, а новчане суме које Министарство Унутрашњих Дела плаћа Министарству Саобраћаја за превоз прогоњених лица с краја на крај пењу се на невероватну цифру, тако да сматрам да не би било претергно, ако бисмо и код нас, по угледу на Американце, позвали ширу конференцију

наших виших шефова полиције да по овом предмету раз-

мишљају и решавају.

Јер оно што се нигде у другим полицијама не може да види да се и беспослени радници, који стоје под заштитом и контролом социалних радничких закона и специалних установа, да се и ти радници сматрају као обични беспосличари и бацају с краја на крај државе, и ако за време те силом им наметнуте беспослице уживају скромну новчану потпору социалних установа. Тај поступак и начин рада код наше полиције изгледа да је постало правило, које се и дан данас на много места примењује.