Policija

— 622 —

Маршала Лорда Аленби окупирале Палестину, нашле су да је у гстово свима местима турске администрације нестало, и стварању једне администрације способне да води рачуна и прими на себе прве управне бриге, морало се брзо приступити. Како је војска напредовала кроз Палестину, у сваком важнијем месту био је постављан војви управитељ са малим "штабом официра, и омогућено је да се становништво врати редовним пословима. Мере којима се приступило биле су успешне; и уз сарадњу неких ранијих турских чиновника, и потпору извесних високих особа из редова самих становника, "било је омогућено наставити јавни рад и живот у миру.

Први напор и основни задатак у свакоме месту био је "стварање једне локалне полицијске организације. Земља је била у врло несређеном стању, много народа је било без крова над главом и распуштеног, па и ако је присуство многобројних војних јединаца и трупа осигуравало против сваког озбиљног преврата, било је очигледно да су мере за заштиту имовине и живота локалног становништва веома хитно потребне. Ради тога су Војни Управници били овлашћени да узму известан број домородаца, и да створе једну организацију којој би се повериле дужности страже и надзора у варошима. Доцније, дато је право и да се ангажује особље на коњима за дужност изван вароши и по удаљеним местима, и ове две врсте су познате под именима: Варошка и Пољска Полиција.

Интересантно је напоменути да су ове снаге биле потпуно локалног карактера, и да међу њима није било никакве централне контроле или сарадње. Од њих није захтевано да предузимају икаква криминална истраживања, која су била вршена, у вези са турским системом, путем јавних просеку"тора (тужилаца) и са изузетком од њих неколико, особље је било готово потпуно неписмено. Под тим околностима можда је било потребно оставити и поверити право истраживања (вршења истраге) и оптуживање, у више компетентне руке.

Јула 1919. г. Генерални Инспектор Полиције Уједињених Провинција Индије, пуковник Бранлеј, био је одређен да у штабу Команде окупираних непријатељских територија Палестине узме у своје руке уређење администрације ових локалних толицијских снага и да организује један кор коме би се могле