Policija

а) Разбољевање и онеспособљење за редовни посао рад — најмање за месец дана — 5 177, ал. 1; |

6) Осакаћење или губитак појединих органа тела или, душевно растројство — 5 177, ал. 2;

в) Побачај или рађање мртвог детета — 5 178, и

г) Телесне повреде које су проузроковане отровом.

Лаке телесне повреде двојаке су: пресшупне и иступне.. у прве спадају:

а) Обичне телесне повреде, предвиђене у 5 173, К. 3.. т.ј. оне повреде које немају за последицу једномесечно 6о0ловање и онеспособљење за редовно занимање, нити осакаћење, душевно растројство и т. д. У једномесечни рок рачуна: се и дан кад је повреда нанета;

6) Телесне повреде нанете крвним сродницима у усходној линији — 5 176.

Лака телесна повреда исшупне природе предвиђена је у' тач. 9, 5 365. казн. зак.

П Чеди М. Илићу, деловођи општине шрњанске (срез пожаревачки):

У закону о чувању пољског имања предвиђене су ове: три врсте казни: а) за учињену пошрицу у смаслу чл. 1 истог зак.; 6) за Повреду прописа из чл. 27—29 ш чл. 82—36 истог зак., и в) за крађу.

Казна за потрицу — штету причињену стоком или којим; другим начином (сем крађе) на имању о коме је речу чл. 1 истог закона, новчана је, али законом није прецизирана, већ је остављено општинском одбору, да је по предлогу општинског суда одређује почетком марта месеца сваке године,. у смислу чл. 5—7. истог закона. Ни у ком случају ова казна не може прећа максимум казне за иступна дела (95 1 и. 318. казн. зак.), а ако би према учињеној потрици износила већу суму, има се поступити по чл. 22. зак. о чувању пољског имања, који наређује да се у оваквим случајевима цео“ предмет пошаље иследној власти ради вођења истраге за дело. преступне природе (повреда — оштећење ствари). | Казну за повреду наведених прописа закона о чувању пољског имања (неједнообразно засејавање потеса, пуштање: