Policija

659

жтоке у потесе пре одређеног времена и т. д. такође су сновчане, али су законом прецизиране, и крећу се између утвр'ћеног максимума и минимума. :

Крађе учињене у пољу и на пољским усевима кажњавају се по казненом законику, који о њима садржи нарочите одредбе (55 221, 391 и З91а). Ове одредбе нису ни изрично ни прећутно измењене законом о чувању пољског имања, те се стога ове крађе не могу ни у ком случају сматрати и кажњазвати као потрице.

Сагласно овоме, и питање о накнади штете, причињено жрађом, не расправља се по закону о чувању пољског имања, већ по казненом законику, и с тога се штета може досудити истом пресудом којом и казна на основу процене — вештачења — извршеног на основу чл. 33 под д полиц, уредбе.

Ш Суду општине — Д. Пољана:

У којим се случајевима може тражити изузеће власти или појединих њених органа од извиђања и пресуђења иступних дела опредељено је у 5 12 полиц. уредбе, односно у 5 43. кривич. суд. пост. Сам факт што је кмет по званичној дужности својим рефератом констатовао постојање иступног дела није разлог за његово искључење, 2 још мање за исжључење целог општинског суда. Како у овом тако и у свима осталим случајевима безразложног тражења искључења, суд треба да донесе решење којим се окривљени одбија од тражења искључења. Ово решење треба образложити, т.ј. укратко 'обеснажити разлоге због којих се искључење тражи, и засновати га на горњим законским прописима. Противу њега нема места особеној жалби, али га осуђени може нападати у жалби против изречене пресуде, и с тога му се исто мора на потпис саопштити.

Како се има поступити у случајевима кад је цео општински суд изузет од извиђања и пресуђења извесног иступног дела објашњено је у свесци за април ове год. (стр. 385).

По 5 35 полиц. уредбе исказ — реферат — кмета потпун је доказ за постојање дела и утврђивање кривичне одговорности његовог извршиоца под погодбама изложеним у овом "законском пропису. Пошто је кмет заклет на дужност, то