Policija

— 644 —

рада спадају расправе по кривицама моралне посрнулости, каже да се закон о забрани пића мора или што пре пооштрити или што: пре потпуно укинути.

О 7.000 судских расправа нађено је да је 90%, узрок „муншајн“ (отровна ракија), а да до тих расправа уопште никада не би дошло, да није заведена прохибиција.

Отровна ракија, каже Брендон, пуни апсане, казнене заводе, луднице и болнице. Заводи за склониште сиромаха просто су пренатрпани, као и заводи за лечење полу-лудих. Томе злу крив је само несретни „муншајн“.

Отровно пиће које се данас у највећим размерама троши, упропашћује умну снагу омладине. Најбољи докази за то налазе се по судским архивима, нарочито код судова који се баве кривицама моралне посрнулости. Страст за пићем код омладине подигла се за 1009), а услед тога долазе и многобројни злочини који се врше готово свакодневно по градовима.

Прекршитељи закона о забрани пића кажњавају се врло благо, готово неосетно, а то им даје подстрека, да и даље терају свој занат са фабрикаци-

јом и продавањем отровних пића.

Да би тим злоупотребама у колико је могуће учинили крај, преставници њујоршке полиције су пре неки дан са стотину детектива одједном извршили преметачину у 16 њујоршких клубова. Том су приликом похапсили 96 људи и казнили знатним сумама новчане казне.

Детективска камера. — Према „Тајмсу“ од краја јуна ове године, пре неколико месеци изумео је један полицајац у Њу Јорку један апарат за откривање злочннаца који је назвао „Детективска Камера“. Апарат се састоји из фотографског апарата у коме се налази један механизам чиме се може запалити магнезиум-прашак и тако се могу узети снимци од сваког објекта пред апаратом; у исто време зазвони једно електрично звоно смештено у блиЗИНИ. Неколико банака и друге установе сместиле су тај апарату своје зграде, и пре неколико дана могло се забележити први успех тог апарата. Једна фотографија снимљена, омогућила је полицији да преда кривца правди.

Тај је апарат био смештен близу сандучета за сакупљање