Policija

— 645 —

прилога код католичке цркве Св. Јосифа у Њу-Јорку.

Услед неколико крађа почи- |

њених из тог сандучета, био је побуђен жупник те цркве да опроба тај апарат. Један свештеник, који је био у пресвлачионици покрај цркве, био је упозорен звоњењем тог звона да је апарат у дејству. Он је стигао на црквена врата на време да види како један ч0век покушава да бежи. Човек је био ухваћем и фотографија у апарату изазвата и израђена. Показала је слику човека са руком на поклопцу сандучета за скупљање милостиње. Фотографија ће бити приложена суду да се докаже да је слика слична човеку оптуженом због крађе.

Бесловесни осуђеник „на Бе„лом хлебу“. — Док се код нас и у целом свету сопственик пса, који би случајно ујео или удавио неку мању домаћу животињу, осуђује на плаћање новчане казне и накнаду учињене штете, и такво псето, у том случају, обично извуче повећи број батина, чиме се цела ствар дефинитивно окончава, — дотле у Северној Америци, ау Савезној Држави Конектикат, такво се псето сматра и третира као прави „убица“, коме «се суди по нарочитом парагра-

фу кривичног закона поменуте Државе.

У томе закону предвиђено је, да је сваки пас, који би на територији државеКонектикат наклао или удавио овцу или јагње, крив за злочин „телесне повреде“, „покушаја убиства“ или „убиства“, и суд је дужан да на основу тужбе приватног тужиоца проведе формални истражни поступак и окривљеног пса изведе пред суд, где му се на основу односног параграфа Казненог Закона одређује и изриче казна на исти начин, као и човеку оптуженом за убиство.

Пре кратког времена објављен је такав један судски поступак у Окружном Суду у Стерлинг, Кон. и то тачно и у длаку сагласно са односним одредбама крив. Закона и кривично-судског поступка, државе Конектикат.

Пред судију Е. В. Сенфа узведен је „оптшуженик“, немачки полицијски пас „Кајзер Бил“ својина госпође Хенри Геј, кога је тужио неки Р. Јанг, фармер, што му је насрнуо на овце, од којих је неке угризао, а неколико комада удавио.

Суђење „злочинцу-псу“ трајало је од 9 сати изјутра, до три и по сата после подне. Пошто је саслушано једанаест сведока, који су положили прописну заклетву на своје исказе,