Policija

— 654 —

рих врата тек неколико сантиметара. Задржах врата у том толожају неко време, и опет почех ослушкивати. Потпуна тишина. — „Нема сумње,“ помислих, „она лежи будна, јер да спава, морало би се чути њено дубоко дисање.“ Мало затим чух како се је окренула у кревету, али ни тад не могах чути дисање. Прошло је од прилике петнаест до двадесет тешких минута. Био сам просто очајан. Коначно одлучих да уђем, ма. шта било. Ако је будна, у толико горе то њу, јер у том случају мораћу је успавати вечним сном.

Полако отворих врата и ступих у собу. Чим се нађох унутра, затворих полако за собом врата. У себи је била помрчина као у лонцу. Стајао сам неколико тренутака док ми се очи навикну на таму.

Ускоро почех назирати поједине предмете. Одмах | на лево налазила се је мала собица за одело и преобуку, а врата на истој била су полу отворена. Таман, кад сам хтео да полако пођем напред према противној страни собе, стадох као громом ударен од страха и изненађења.

Доле, на главним вратима у приземљу одјекну звоњење кућног звонца. Скочих у лево и за час сам биоу малој уској облачионици. Срце ми је ударало као чекић, а зној ми изби по челу. Покушах да се моментално приберем. Може бити да је телеграм или нешто слично; али исто тако може убити и то, да је неки полисмен приметио моју провалу и да је кућа већ опкољена полицијом. “

Пре него сам могао да и даље размишљам И паани за зачух како жена скочи с кревета, запали електрично светло и потрча према облачионици, у којој сам се ја прибио уза зид. Она пружи руку која ме за мало не додирну у главу, скиде с чивилука огртач, огрте се и изађе журно из собе. Одмах затим чух како трчи низ степенице и удаљује се према приземљу. Стајао сам пред загонетком. Зашто је баш она сама отишла да отвори врата у ово поноћно доба, кад знам позитивно, да се у кући налазе тројица њених слугу. Био је само један једини одговор: слуге нису биле код куће те ноћи. Нема сумње, по среди је љубавни састанак и млада госпа сишла је да дочека и уведе љубавника. У осталом то ме се ни најмање не тиче. Мој циљ је дијамант, а њој нека буде љубавник ко хоће. — Свршиће се. —