Policija

— 655 —

„Додатак 13. и 14 броју „Полиције“. ОДЛУКЕ ОПШТЕ СЕДНИЦЕ КАСАЦИОНОГ СУДА.

1

ОПШТИНСКИ СУД-ВИ НИСУ НАДЛЕЖНИ ДА ИЗДАЈУ НА ЗАХТЕВ ПРИВАТНИХ ЛИЦА УВЕРЕЊА О ЗАДРУЖНОМ ОДНОСУ ИЗВЕСНОГ ЛИЦА.

Председник, кметови и деловођа општине Н. оптужени «су чачанском првостепеном суду за то, што су као часници исте општине издали уверење којим су констатовали да по«стоји задруга између браће Милића и Милуна Јевтовића из истога места што у ствари не стоји, јер су се сва четири брата Јевтовића поделили још 1904. године, а Милутин и Милић нису после те деобе образовали нову задругу, и овакво уверење издали Милићу, које је он употребио у спору, те су оваквим поступком направили лажну исправу и ИН кри-. вицу из 5 111. кр. зак.

Првостепени суд по завршеном ислеђењу на претресу је нашао:

„По 5 111 к. 3, за појам прављења лажне исправе по"требно је, да чиновник који за добит своју или другога или на штету других писмене исправе, којих примање или издавање њему по званичној дужности припада лажно или неисправно начини или изда, а по 5 187. гр. с. пост. исправе које издају општински судови, јавне су само онда кад су издате у законом кругу њихове надлежнежности.

По тач. 4. чл. 97 закона о општинама, где су побројани жоје општински судови раде, нигде општинском суду није дато право нити стављено у дужност да издаје уверење о томе, да ли између извесних лица постоји задружни однос, већ је на против у поменутом пропису стављено општинском суду у договору са одбором да даје сведочанства о сродству, владању и имовном стању својих становоика кад то власт захтева, а сам општински суд, кад то захтевају поједина лица.

Према овоме општински суд није био надлежан да изда инкримисано уверење. Ни једним другим законом општински суд није позван да оваква уверења издаје.