Policija

— 657 —

општинама, могао издати са свом важношћу, које му дају 55 187 и 188 гр. с. п,

С тога је тај суд погрешио, кад је узео на супрот овоме, да је постојање дела фалсификата у овом случају изкључно самим тим, што је инкриминисано уверење издано од ненадлежне васти и не може у смислу 98 187 и 188 с. п. имати никакве вредности по правне односе о којима гласи.

Само што констатацијом, да је инкрим. исправа издана у законом кругу власти која ју је издала, није још утврђено све што је за постојање дела у питању нужно. Да је оно издано од надлежне власти то стоји. Да ли постоје друга два нужна момента: 1) да је исправа лажно начињена; и 2) да је таквом написана у цељи да се другом или себи корист каква прибави, или другоме само штета принесе, то је тај суд пропустио да цени, узевши погрешно, да за издање овакве исправе, каква је издана, није био надлежан општински суд“. |

Првост. Суд није усвојио ове примедбе већ је 5 маја 1928. год. под Вр. 10724. дао ове противразлоге:

„Суд је приликом решавања ове кривице стао на гледиште, да инкрим. уверење није исправа начињена од стране чиновника, коме издање исте по званичној дужности припада па се стога није ни упуштао у питање постојања других елемената потребних за постојање дела из 5 11. к. 3. при чему и сада остаје. , |

По чл. 97. тач, 4. зак. о општинама овлашћења дата општин. Суду лимитативно су побројана, па се могу проширавати на друга уверења, пошто су одредбе тога закона јавно-правног карактера.

Да је законодавац приликом доношења овог закона заиста имао намеру да општински суд овласти да "издаје само прва три уверења, закључује се из тога, што се она тичу факта чије је сазнање у домашају суда и грађана, те 0 њима општин. суд има могућности да изда правилно уверење, јер му ради тога није потребно познавање законских прописа, већ само прикупљање података ради утврђивања молбом траженог факта.

· У колико се тиче уверења о имовном стању, оно може

Полиција | 6