Policija

–- 656 =

Према овоме, кад општински суд није био надлежан да изда ово уверење, оно као такво издано од ненадлежне власти, не може ни послужити као доказ о ономе о чему гласи, —- па за то овде и нема представљеног дела.

За то је решењем својим од 6. октобра 1927. Бр. 26620. на основу 5 250а крив. суд. пост. све оптужене отпустио испод суђења

Касац. Суд у ! след. примедбама од 8. марта 1928. ог: Бр. 1415. поништио је решење првост. Суда са ових разлога:

„За постојање дела из 5 111. к. з. нужно је поред констатације да је исправа лажно начињена, још и да је таквом начињена од стране чиновника, коме прављење или издање исте по званичној дужности припада као и најзад, да је иста таквом издана од чиновника у цељи, да себи или другоме користи или другом само штету нанесе.

_ У овом случају издање уверење о постојању задружног односа између опт. Милића и његовог брата Милуна принадлежало је кругу власти општинског суда у смислу чл. 57. тач. 4. зак. О општинама. По последњем наведеном законском пропису општински суд издаваће на тражење власти или појединаца — сам или с одбором — уверење о сродству, владању и имању. Из овога се да извести, да се прерада уверења која општински суд издаје на основу овог законског прописа односи на положај, статус појединаца у њиховим јавно-правним и приватно-правним односима.

| За случај у питању од претходне важности за решење спора о пречем праву наслеђа поведеном од стране тужиоца Милића, односно сада оптуженог по делу фалсификата, је његов положај према умрлом му брату Милуву т. ј. да ли је он био његов задругар или не. Као год што је општински суд у случају евентуалног одсуства признања осталих парничара самосродства између пок. Милуна и опт. Милића, на признање овог могао и морао издати уверење о овом сродству, исто тако општински суд био је надлежан да једним уверењем издатим у законској форми потврде још један положај и ништа више опт. Милића, а то је, да ли је он 3адругар пок. Милуна или не. Оба ова питања тичу се статуса једног лица, а он овима као фактима чије је сазнање у домашају општинског суда, овај у смислу тач. 4. чл. 97. зак. 0