Policija

667 —

вољиле захтеву судске власти у овим случајевима, уверио сам се, да полиц. власти искључују сваки други начин сазнања о истинитости садржине уверења издатог од стране општ. власти, већ редовно излазе на лице места, врше лично премер земљишта интересованог грађанина и тек тада оверавају истинитост садржине уверења.

Овакак поступак полиц. власти не само што је излишан, већ је и штетан у два правца, прво, што изласком на лице места полиц. власти обнављају једну радњу, коју је већ једном обавила зато надлежна власт, и тиме безразложно губе у времену, на штету многобројних послова важније приреде, који су јој стављени у надлежност. Друго, излазећи на лице места оне неправилно оптерећују грађане накнадом њиховог путног · трошка и наплатом дневнице, у корист државне касе у смислу закона о трошковима управних власти, што тешко погађа грађане нарочито сада у овом тешком економском стању.

Има законске могућности да се све ово избегне и да се ипак удовољи захтев судске власти у погледу потврда оваквих уверења. Полиц. власти не морају потврђивати истивитост само тада када се на показани начин увере о тачности садржине уверења. Оне могу то проверити и другим путем напр: саслушавањем потписника издатог уверења или неких других особа, којима је познат исти факат у уверењу и на тај начин отклонити сумњу. А ако и на тај начин не би могла отклонити сумњу у истинитост уверења тек у том случају предузеће полиц, власти премере земљишта заинтересованог грађанина.

У циљу једнообразности рада код полиц. власти у конкретним случајевима, а у тежњи да отклоним све излишне и непотребне послове од полиц. власти, које су иначе по закону ангажоване многобројним пословима већег значаја и с обзиром на садање економско стање у коме се земља налази, наређујем: Вам, да издате наређење свима поглаварима срезова у подручној Вам територији, да се у конкреним случајевима овергвања: уверења издати од стране општин. судова у смислу 5 471. зак. о пост. судском у грађанским парницама придржавају горњих мојих упустава, а Ви сами контролишите поступак нолиц. власти у оваквим случајевима и за свако одступање.