Policija

— 862 —

сжава је морала прискочити у помоћ знатним новчаним средствима и једним добрим делом успела да изврши исхрану "народа са повољним резултатима.

Да би се ове изузетне мере у будуће могле избећи и "тиме олакшало и самој држави, односно државном буџету огромни расходи за исхрану народа, а како ова година обе"ћава по свима знацима да Не бити родна и плодна, то се мора приступити енергичној примени закона 0. општинским кошевима, који у својој суштини има задатак да осигура за наше становништво минималну количину хране, која је п0-требна за издржавањеу случају черодне године.

С тога позивам Великог Жупана да изда потребна наређења својим органима и општинским судовима, да у овој тодини приступе најсавесније извршењу закона о општин-

ским кошевима и настану да се кошевска храна прикупи у

жоличинама, које закон предвиђа и то на следећи начин:

1. Храна у општинским кошевима мора бити кукурузу или у белом житу; њу улажу у општински кош све пореске главе, које плаћају ма који „вид непосредне порезе, изузимајући слуге.

Ово исто вежи и за улоге новчане (чл. 2. закона);

2. Свака пореска глава, (чл. 2.) мора да уложи, ако улаже у кукурузу по 90 кг. у клипу, а ако улаже у белом житу — у пшеници 60 или у ражи по 70, или у јечму или крупнику по 90 или овсу (зоби) по 100 кгр.

У општинама вароши и варошица које су закључиле "освивање новчаног фонда, улагаће свака пореска глава по 8 динара у новцу (чл. 3. закона).

Према овоме све општине, које имају своје кошеве у исправном стању и који су испражњени, имају да их попуне овогодишњом храном онако, како то закон 0 општинским кошевима наређује. Општине пак чији су кошеви у ненсправном стању, имају најпре своје кошеве да доведу у ред, па онда да их попуне храном по закону; најзад општине, које немају своје кошеве, дужне су да најпре подигну исте, а потом да их храном попуне.

Како варошке општине образују новчане фондове уласжући новац, то по чл. 7. закона 0 општинским кошевима „новце прикупљене у место хране у варошима и варошицама

Се