Policija

78 ОДА

пореске грошеве треба претворити у садашњу динарску вредност према Уредби о убрзању рада.

Овоме се приговору може одговорити овако; са колико се разлога ово претварање мора да учини, са толико исте разлога, да би остали консенквентни као и ранији законодавци, треба даље ићи т. ј. пореске грошеве претворити у стару динарску вредност па онда вршити замену са новом динарском вредношћу. Онда би било консенквентности као и код рааијих законодаваца. На име:

Као што рекосмо, максимална казна је била 150 динара или 30 талира. Ако по чл. 1 Уредбе о убрзању рада претворимо 30 талира у садашњу динарску вредност имаћемо: 30 Х 24 — 720 дин. Ако пак 150 дин ондашње вредности претворимо у садашњу динар. вредност, имајући за то као: основу однос талирске вредности према старој динар. вредности, онда долазимо до овога:

|. — Пор. грош имао је 0.42 п. дин. те 150 дин. чине 357 пор. гроша, онд. 714 садашњих динара.

Дакле потпуно слагање, доследност и вођење рачуна о 85. 12. и 30. крив. зак., јер би максимална новчана казна износила 714 дин., а кад би се максимална кавна затвора) о 30 дана заменила са (новцем, одн. старом динар. вредношћу У динара 300, онда би замена новцем по данашњој динарвредности износила 1428 динара.

Међутим ова консенквентност унела би хаос у наше казнено законодавство с обзиром на новчане казне код преступа, вредности штете причињене крив. деломит.д. ит. д.

Па када се тако далеко несме ићи, а пом. одлука Касационог Суда, као начелна, веже нас, судске и полицијске власти, то се слажемо са мишљењем г. Алимпића.,

За случај, пак, који наводи г. Јаковљевић, случај из 5. 329. к. зак, мишљења смо, да би се одмеравање казне требало да изврши тако, да не пређе 30 дин., т. ј. у овом елучају, када се изриче новчана казна, треба је изрећи само у 1 талир, који вреди 24 динара, и тако ће пресуда бити извршна.

И ми се, као и г. Јаковљевић, надамо, да ће се и ово питање као и многа друга, изнети што пре пред надлежни