Policija

— 913 —

форум, те ако морамо, ми полицијаци, да будемо надлежни скоро за све бар да имамо добро законодавство, које ће нас сигурно водити у служби, те да не доводимо у опасност ни своју Земљу ни себе,

19.4Х.-1928. год. С. Н. Ђурђевић, Ђаковица. у Срески Поглавар.

ИЗ ЗЛОЧИНАЧКОГ АЛБУМА БЕЧКЕ ПОЛИЦИЈЕ.

Док није била уведена дактилоскопија, бечка је по: лиција имала само један општи албум, у коме су лепљене фотографије познатих коцкара, варалица и џепароша, како би оштећени могао одмах упознати онога који га је опљачкао, изговарајући се увек, разуме се под лажним именом.

Данас неколико таквих албума стоје сасвим ван практичне употеребе, и красе само полиц. музеј бечке полиције, доказујући развој њене делатности. Њих су данас заменили дактилоскопски картони, сређени по категоријама злочи“ ваца и начину његовог делења. Њих данас има у бечкој полицији око 60:000 од којих 25.000 пада на жене.

Ове злочиначке категорије подељене су између 24 азбучних слова, почињући од крадљиваца излога, па све до оних који остављају хотелске рачуне неплаћене. И сви разни начини под којима се обави какво казнимо дело, имају сваки за се, свој нарочити израз, који преведен на српски, "понеки пут чудно звучи. Тако на пример, именом „Рогожњак" (од роговине — трске) називају се они који варају при примању кусура, купе ма какву ситницу у радњи, и плаћају је великом банкнотом. И док трговац припрема кусур, они га тако заговоре, да банкноту узму неприметно натраг, и са њом и кусур и купљену ствар! Професионални коцкари са лажним картама, спадају у групу „Козака“. Варалице на „бомбу“, називају „плетари“ или „бацачи колута“. Како у Бечу пекар обично изјутра оставља сваком муштерији пред вратима или на прозору, уобичајени број земичака и кифла, то има нарочитих лопова, који очас Мао читаву Кори пецива. Они су названи „стенични тркачи“.

Али поред ове групе снеујалних бечких криминалних типова, постоје читаве групе =нтернационалних злочинаца,

Полиција 4