Policija

— 926 —

ХМ] Суду општине браћевачке:

Про ча. 1 зак. о бесплатној лекарској помоћи у болжици од 25 новембра 1921 год. „Забрањено је у болницама . тримати или тражити награду за лекарске услуге", а у ча.

2. истог закона прописано је: „Лекар, који се огреши о пропис овог закона, казниће се по одредбама закона о чиновницима грађанског реда, у колико дело не потпада под одредбу кривичног закона“.

ХУН Суду општине чагровачке:

Имање умрле жене односно мајке по закону наслеђују

_ њени синови — а не муж — ако приликом деобе нису уго-

сворили да ово имање припадне оцу — 55 396 и 397 граћ. "зак. Св. Бр. 1082.

ХМ Андреји Милићевићу, деловођи општине брежанске:

Застарелост пресуде, предвиђена 5-ом 396 казн. зак., гедноси се само на досуђену казну, али не и на досуђену накнаду оштете, дангубу, таксу и остале досуде грађанске природе, које застаревају по одредбама грађанског закона.

Ако је дотично лице било кажњено за иступно самовлашће, онда у његовом поступку — што по извршној судској пресуди није дигло самовласно подигнути плот — стоји „љело преступног самовлашћа, казнимо по 5 195 казн. зак., -за које га треба оптужити среском поглавару, као надлеж„мом за вођење истраге.

Опширније о овој ствари видети у „Полицији“ за пр. "тод. (стр. 1060) и у свесци за јули ове год. (стр. 635).

ХХ.

· Суду општине костурске:

За решавање о подизању општинских грађевина, у вредсности преко 1500 дин. у сеоским општинама искључиво је "надлежан општински збор. У његову надлежност спада и решавање о месту где ће бити судница — чл. 33 тач. ф и 5 "зак. о општинама.