Policija

— 927 —

Опширније о овој ствари видети у објашњењу под |. Св. Бр. 1859.

М. Суду општине барбаревске (срез овчепољски):

Погрешно је отиштински суд своју пресуду засновао на тач. 6 5 375 казн. зак., јер је овај законски пропис прећутно замењен чл. 28 зак. о чувању пољског имања.

Тако исто погрешио је суд што је питање о накнади штете расправио истом пресудом којом је изрекао и казну, дер је питање о накнади штете, у смислу чл. 7, 24 ни 25 зак. а чувању пољског имања требало расправитн засебном пресудом према распису Мин. Нар. Привреде од 19 марта 1855 год. ЗБр. 351.

Да је суд овако урадио, за разматрање његове пресуде по кривици окривљеног не би био надлежан првостепени суд, већ срескн поглавар, у смислу овог расписа и нач. одлуке опште седнице Касац. Суда од 24 априла 1924 г. Бр. 3366.

Детаљно објашњење о закону о чувању пољског имања дато је у „Полицији"“ за јули ове год. (стр. 678).

Хи Лазару Тружићу, кмету општине вел. градишке:

У недостатку специјалног законског прописа, награде члановима комисије за преглед новоподигнутих зграда у циљу ослобођења од пореза треба одређивати по чл. 3. правилника Мин. Савета о наградама за рад у седницама комисија, савета, одбора од ! јуна 1928 г. (Сл. Нов), Бр. 138.41). По овом законском пропису, члановима комисија, које не раде у седницама, већ им је поверено да прегледају односно преузимају или предају грађевине и томе слично... у колико ови радови не спадају у редовну дужност дотичних службеника, припада на име дневне награде по 60 динара".

За посао, који траје до 12 часова, треба наплатити половину дневнице, аналого чл. 1—5. уредбе Мин. Фин. ДРБр. 96.000/1920 о накнади трошкова државним службеницима. Пошто овај посао не спада у редовну дужност кметова, то и они имају права на ову награду, која припада њима