Policija

— 943 —

те и амбулантских кола. Осим тога је његов циљ био да се што боље спријатељи са децом и улије поверење у њихову душу према полицајцима.

Тако је једнога дана г. Шеф сакупио једну повећу групу деце, одржао им предавање о начину употребе уличних ·телефона и онда је понудио неколицини од њих да изврше примере.

Један је дечко од 14 година телефоном умолио кварт, да се хитно пошаље полицијска патрола на лице места и заиста, тачно 4 минута после тога полиција је стигла на место. После тога је 12-то годишња девојчица позвала ватрогасну чету, која је исто тако стигла за пар минута. Исто је тако треће дете позвало амбулантна кола, која су стигла муњевитом брзином. _

После учињених проба је Шеф Полиције одржао пригодно предавање о корисној употреби телефона уличних и подвукао, да деца треба да сматрају полицајце као своје највеће пријатеље и заштитни-

ЛИСТАК

ке, и да се ни најмање не треба да боје од њих.

Варош Горњи Град. — Краљевим указом од 30. јуна 1928 год. СлБр. 2279, а по предлогу Министра Унутр. Дела, варошица Горњи Град, у мариборској области, проглашена је за варош под истим именом.

Село Лички Ханови. — Краљевим указом од 28. августа 1928. г. УБр. 37782, по преддогу Мин. Унутр. Дела а на основу чл. 6. зак. о местима решено је: да се засеок Лички Ханови у општини вртопској, среза нишког, области нишке, па изјављеној жељи својих становника прогласи за село под истим именом.

Село Мало Црниће. — Краљевим указом од 28 августа 1928 г. УБр. 37783, по предлоту Мин. Унутр. Дела а на основу чл. 6. зак. о местима решено је: да се варошица Мало Црниће у срезу пожаревачком, области пожаревачке, по из јављеној жељи својих становника прогласи за село под истим именом.

ЖРТВА СВОГА ЗВАЊА

— Цртица из прошлости хрв. жандармерије. —

У јесени године 1864. учестала су у околини Слав. Пожеге рачна и тешка злочинства; сад је убијен и поробљен који поседник или трговац, сад је покраден сељак, опет је