Policija

од

полиције у томе највећем светскоме граду.

Он је обећао јавности да ће ускоро почети објављивати своје мемоаре, пошто га сада не спречава званична служба, да то учини.

Визирање пасоша за ЧехоСловачку. — Овога је лета постигнута конвенција са ЧехоСловачком, да се реципрочно за поданике обеју држава не тражи виза за путовање. Тај споразум је важио до 30-ог септембра ове године. Сада је постигнут нови споразум по коме се важност те конвенције продужава до |-ог јануара фадуће године. Такав исти од нос постоји још и између наше државе и Немачке.

Јавне вежбе код немачких полицајаца. Немачки полицајци приредили су 8. септембра ове године трке са препонама. У пуној униформи и са оружјем они су се имали да провлаче кроз ограде испрекрштане жицама у ширини од неколико метара.

Трке су завршене наградама и писменим похвалама.

Посета париских полицајаца лондонским колегама. Нариска полиција је дошла ту скоро у посету лондонској полицији, са којом је приредила

бокс мечеве и друге спортске утакмице.

Од седам партија Французи су добили само једну. Победник је добио огроман аплауз и толико је био задовољан да је загрлио и срдачно пољубио побеђеног енглеза.

Ово је пети сусрећај између. њих, од којих су ранији два била у Лондону а два у Пари“ зу. На свима тим ранијим турнирима су увек побеђивали енглези. Кинематограф у улози детектива. — Најновија је функција кинематографа да се стави у помоћ криминалним орга„нима. Сада већ стране полиције располажу покретним лабораторијумима снабдевеним кинематографским коморама, собом за изазивање и многим потребним хемикалијама. Овако опремљени оператери стижу такође са иследницима на лице места и сликају све што би могло допринети расветљавању учињеног злочина.

Вежбање деце у погледу Употребе телефонских полицијских кабина, Шеф Манчестарске полиције (Енглеска) приредио је за децу неколико проба и покушаја, како би се што пре могло доћи до помо-

ћи полицијске, ватрогасне че-