Policija

— 849 —

али на свој ужас опази, да су разбојници на мртваца навалили силан камен; сам га није могао да одвали, па скрван димом, врућином и узрујаношћу, сруши се на мртвог свог драгог старешину, да и својим животом запечати своју љубав и приврженост. Али љубав судругова не допусти те огромне жртве; поднаредник Малинка побоја се за свога друга, полети за њим у огањ, а с њим и два одважна војника, те сретно изнеше уз бурне и веселе поклике повјереника, војничства и сабраног народа онесвијештеног жандарма Матаса и мртвог наредника Фишеру. ;

Далњим извидима, а особито преслушавањем тешко рањенога разбојника Петра Јањатовића утврђено је, да су убијени разбојници Павао Живало и Миле Васић, који су кроз много година изводили тешке злочине, те цијелу око лицу подржавали у непрекидном страху.

Мртво тијело наредника Фишере буде превежено у Пожегу и у жандармеријској касарни на сјајан одар постављено; мало и велико је похрлило, да види тога одважнога службеника јавне сигурности, који је и свој живот радо жртвовао, да одбрани народ сурових зулумћара.

Дана 8. јануара 1867. сва је Пожега и околица похрлиа, да искаже задњу почаст врлому службенику и жртви свога звања; сви активни и умировљени официри, све области и укупно војништво, све школе и корпорације увеличаше сјајан спровод. Све је жалило за врсним и јуначким покојником, па још дуго и дуго спомињала се у захвалном народу часна успомена на вриједног ПРКОЈНШКА и његове јуначке другове жандарме.

Заслужена награда за овако красно, успјешно и одважно службовање није изостала. Покојном нареднику Ивану Фишери буде признато највише одликовање и то сребрена колајна за храброст |. разреда, поднаредник Драгутин Малинка доби сребрену колајну за храброст МИ. разреда, а жандарм Андрија Матас сребрени крст за заслуге; остали, који су се особито истакли при сукобу са разбојницима, а навластито жандарм Фрањо Поточник, Иван Хартман и Фрањо Абел, те покусни жандарми Антун Паулић и Иван Сајковић буду јавно похваљени и изражено им потпуно признање.

Поднаредник Малинка добио је још и новчану награду од 150 сребрених форинти, што је онако вјешто и сигурно