Policija

:- 950

из своје пушке убио харамбашу Павла Живалу. Заручнице покојног наредника Фишере добила је обилну новчану оштету за изгубљеног заручника.

Још се није право хумак проба наредника а ни зазеленио, кад му подигоше његови претпостављеници и харни судругови трајан споменик, да се и у кашњим временима знало буде, гдје почева вјечни санак чести службеник и како се долично поштује онај, који не преза, да и самога. себе жртвује за опће добро.

Загреб. | | Милан Мизлер

жандарм. пуковнику п

Додатак 19. и 20. броју „Полиције".

НАЧЕЛНЕ ОДЛУКЕ ОПШТЕ СЕДНИЦЕ КАСАЦИО| НОГ СУДА

ДОБРО ВЛАДАЊЕ КАО 0 ОЛАКШАВНА околност ПО ТАЧ. 4. 8 59. КАЗН. ЗАК. ;

Господин Министар Правде, актом својим од јула т. г; Бр. 40855. доставио је Касац. Суду, да је од стране Скопљанског Апелац. Суда извештен да у разним оделењима Ка-. сац. Суда постоје неједнака тумачења 5 59. тач. 4. казн. зак. односно олакшавне околности доброг владања.

Уз овај акт послао је и писмо Скопљанског Апел. Суда од 26. јуна 1928. г. Бр. 3110. упућено министарству у коме је представљено, да је Касац. Суд у ТУ. од. примедбама од 12. маја 1928. г. Бр. 5794. поништио пресуду Апелац. Суда од 2. априла 1928 г. Бр. 1580. из разлота: „Погрешио је Првостепени Суд када је оптуженом Петру узео у олакшицу добро владање из тач. 4. 59. казн. зак., кад се из акта ове кривици види, да је опт. Петар раније судом осуђиван за друга кривична дела, док се по напред наведеном законском пропису тражи, да је се кривац пре учињеног дела свагда добро владао, — па зато је и Апелац. Суд погрешио када је ту пресуду одобрио по кривичном делу.

На ове примедбе Скопљански Апелац. Суд даје на МАНА од 21. маја 1928 г. Бр. 2417.:

· „Да би се једном кривцу приликом одмеравања казне