Policija

= 977 —

чени пропис подведе и неземљораднике на селу, то се објашњава тиме што у оно доба када је Правило донето на селу није било трговаца и спекуланата као од недавна.

Питање је, међутим, да ли је прописани начин уверавања подесан и за неземљораднике, нарочито мале занатнике. Мислимо да није. У даном случају, нарочито у случају изиправања закона или поверилаца, општинари би имали 0ценети да ли је дотичном лицу земљорад споредно или главно занимање. За то би од њих били компетентнији представници еснафа или (професије дотичног лица. Стога би за неземљораднике и мале занатнике, када они држе и земљу, требало прописати да управе њихових професија, односно еснафа, имају на захтев општинске власти овој да пошљу извештај о томе да ли је дотичном лицу земљорад главно али споредно занимање. Дотични општинари то би најпре, а и друге познате им податке и околности, навели у уверењу, па би најпосле дали своје закључно мишљење о главном занимању дотичнога лица. Ово би такође требало узети у обзир при допуни или објашњењу Правила за издавање општинског уверења у смислу тач. 11. Правила.

ХЕ. — Употреба лажног и нетачног уверења.

О томе питању наводимо ове судске примере: 1) Случај једног спора из „Нове Збирке" Ст. Максимовића, стр. 58—59: # Тужилац је тражио да му тужени уступи продату земљу, пошто је у време продаје био а и сада је земљорадник. Уверење које је приликом потврђења тапије поднео да није земљорадник нити је истинито нити је у прописној форми. Но првостепени га суд одбије, јер је он сам тражио уверење о своме занимању, а ничим не доказује да у време продаје и преноса имања није имао више имања. Апелациони Суд поништи тресуду првостепеног суда, што земљорадник заштићено имање не може отуђити, а тапију од свога имања може пренети ако поднесе уредно уверење по тач. 11 Правила да му остаје довољно земље, међутим сведоџба коју је тужилац био поднео не одговара пропису, јер није издата од три него од два општинара и није потврђена полицијском влашћу. Кад тужилац сада доказује да је у време продаје био земљоделац, онда се тужени има осудити на враћање спорнога имања.

Полиција з