Policija

— 976 —

и да се њоме руши економска моћ народа. У општинску судницу не иде се свакога дана но онда кад се плаћа порез, кад се гласа, или кад се има неки спор. Па и у тим случајевима може се помоћи. Ради наплате пореза власт може доћи у свако село и примати новац од грађана, а известан дес спорова могао би се пренети на суд добрих људи, који би се законом у сваком селу морао установити. Томе суду био би председник кмет свакога села и тако би тај суд за село био и његова сеоска управа. Наредбе државних и општинских власти саопштавале би се грађанима преко тих управа. а на исти начин вршила би се и сва саопштења. Такве сеоске управе биле би јевтине, јер би се сви послови отправљали бесплатно. Само би кмет имао скромну плату од општине.

Ни време у коме живимо, ни интереси народа не могу више толелирати овакве општинске самоуправе по селима, које су потпуно неактивне. Самоуправа треба да представља рад, живот а не мртвило. Зато јој се има омогућити делатвост да би могла извршивати локалне потребе и задатке. _ Села наша још су примитивна, саобраћајне, хигијенске и просветне прилике рђаве. Држава није у стању да о свему томе води бригу. Дужност је општинских самоуправа да те локалне потребе приме на себе и да их из својих средства извршују. Али, то не могу учинити садање слабе општине, које с тешком муком и своје особље плаћају. Зато су потребне велике општине, при чијем стварању сентиментални разлози неће играти никакву улогу. М само такве, велике општине користиће својим грађанима и биће у стању да одговоре надама које се у њих полажу. До законодавца стоји да се такве општине створе.

Драг. Ј. Ранковић.

СТАРАЊЕ ДРЖАВЕ О ОКУЋЈУ Х. — Уверење неземљорадника.

Према последњем одељку тач. 11 Правила, онај који живи у вароши, па би хтео какво непокретно имање да отуђи, дужан је прописаним уверењем за земљорадника да докаже да од земљорада не живи, иначе и он потпада под прописе за земљораднике. Питање је, да ли то важи и за неземљораднике који живе на селу. Пракса је с разлогом протумачила да важи. А што је Правило пропустило да под ре-