Policija

— 1008 —

при оправци, али чим почне радити елегантна дама га удара са једним инструментом по глави и пре него се освести нестало је његовог сата, пара и те даме.

' 'О узроцима тих тешких прилика писано је пуно књига и чланака и још више предлога да се овом злу стане на пут. Истраживање о узроцима обично доводи до закључка да. Америка пати од мањкавог, застарелог, компликованог правосуђа и од потпуно недовољног казненог поступка, који је узрок свима могућим погрешним пресудама и изигравању закона по правницима и суцима. Људи највишег ауторитета, као бивши председник Ујед. Држ. Америке, Вилијам Х. Тафт, сада председник највишег Суда и бивши министар иностраних дела Чарл Хјуђ, један од најугледнијих правника, изјавили су да је примена казненог закона у Америци срамота за цивилизацију, игра случаја, при коме су сви изгледи за победу на страни злочинца. Тафт је рекао: „Ако успе један од лопова да буде ослобођен, он има симпатије наше публике, која је луда за спортом. Правосуђе као спорт и симпатије за злочин, то је за нас неки чудноват менталитет“. Други један угледан судац Државе Њу-Јорк је навео, да. су остављени превише злочинаца уз јемство на слободу и тако имају прилику да се извуку из затвора и казне: даље да има у Америци превише судаца, који имају само врло: мален број уредовних часова, али за то тим више слободних дана, једном речи да се ради у многим ако не скоро у свим: Америчким судовима премало. Ако се томе још дода већ споменута заштита коју уживају многи злочинци са стране извесних „политичара“, можемо имати појам од тешкоћа да се сузбију Американски бандити и злочинци.

ПОУКЕ И ОБАВЕШТЕЊА

1 Жандармеријској станици — Палатна:

Као помоћни органи иследних власти (85 19 и 20 кривич. суд. пост.), општински судови на територији Србије у местима где не постоји редовна иследна власт — овлашћени су 8-ом 132 истог зак. да доносе решења о привременом притвору и претресу стана окривљених лица, разуме се у границима Устава и Закона.