Policija

— 1008 —

Према распису Мин. Унутр. Дела од 31 јануара 1922 Р ЈББр. 78, општински судови у овим случајевима могу непосредно тражити помоћ од жандармеријских станица.

Повреда уставних и законских одредба о претресу стана и лица кажњава се по 5 122. казн. зак. — као нарушење кућног мира. Св. Бр. 946.

М Суду општине рибарске (срез хомољски):

· Тач. 2. чл. 94. зак. о општинама стављено је у дужност општинским судовима да чувају општинске интересе, а по тач. 1. чл. 97 истог зак. они су дужни старати се да се од општинске имовине што не окрни, не умањи или не уништи.

Из овога несумњиво излази да општинске суд не може. дићи руке од општинске имовине, коју су појединци. самовласно заузели, и да мора предузети потребне кораке да се ова имовина врати општини, без обзира на то што се захватање датира из ранијих година.

У поступку захватача стоји дело из 5 375-а казн. зак.

Према начелној одлуци опште седнице Касац. Суда Бр. 11676/1910 г., општински суд „има и право и дужности да и "без тужбе општинског пуномоћника, па по томе и без претходне наплате таксе, предузима против заузимача општинског имања извиђање дела из 5 375-а казн. зак., па по полиц. уредби — 5 32 уредбе — да кривца казни“. |

То што је општинска земља заузета још пре неколико година, није ометња за отпочињање ове истраге. У овим случајевима кривац се, због застарелости дела, не може каз"нити, али се о заузетом добру ипак мора донети одлука у смислу последњег одељка 5 375-а казн. зак. Св. Бр. 1752.

2 Светозару Јовановићу, деловођи општине доленачке срез кичевски):

По 5 322. кривич. суд. пост. у свакој пресуди односно решењу мора бити изрично речено ко има да плати кривичне трошкове, а по 5 328 истог зак. на плаћање ових трошкова осуђују се и лица над којима је прекинута истрага на основу

Полиција 4