Policija

— 1910 —

5 29. овог закона — „ако су само каквом год незаконим или неправедним делом својим кривично ислеђење против себе изазвали“. :

М Љубисаву Милошевићу, жанд. поднареднику — Стари Футог:

Услови под којима појединци могу бити примљени у Граничну Трупу прописани су уредбом о Граничној Трупи, која је објављена у Војном Листу за 1923 г. Бр. 21 (стр. 883—902). Да ли се неко лице, с обзиром на потребу и испуњене услове, може примити у ову трупу, одлучује њен командант (у Скопљу), коме треба упутити молбу са потребним документима.

Прелаз из "Жандармерије у Граничну Трупу могућ је само по одслужењу дате обавезе у Жандармерији.

| У / Суду општине бистричке:

У св. за септембар ове год. оштампана је начелна ОАлука опште седнице Касац. Суда Бр. 7943 од 23 јуна ове год. којом је објашњено да првостепени судови могу потврђивати огласе о протоколисању и без одобрења надлежне Коморе да се радња може отпочети.

Против решења судског о овим потврдама и Комора и молилац могу се жалити Касац. Суду у смислу " 322 и 328 грађан. суд. пост.

Према одлуци Касац. Суда од 8 децембра 1925 год. Бр. 10875 лице, које је благовремено тражило протоколисање фирме, не може бити кажњено за кривицу из чл. 52 зак. о таксама и ако га је суд од тражења одбио. Ова одлука гласи:

„Јер када је сам тај суд решењем својим, које је из: вршним постало одбио туженог М. да му потврди оглас о протоколисању његове трговачке радње, онда он сада није могао и да га казни за дело из чл. 52. зак. о такс., јер је тужени Момир на верме тражио протоколисање, али је био одбијен, те према томе у таквој његовој радњи нема елемената потребних за постојање кривице из чл. 52. зак. о таксама“. Св. Бр. 1562.