Policija

— 1025 —

ХХ Суду општине бањинске;

Чланом 13. зак. о народним школама стављено је У дужност школским општинама да плаћају школске служитеље и да дају огрев за школу, наставнике и служитеље, а по чл. 7. уредбе о месним и обласним школским одборима, наставнику, који станује у школској згради, припада: ако је самац 6 метара а ако је ожењен онда 10 метара дрва на год., која му се издаје у месечним оброцима. Према месним приликама ова дрва могу се заменити сразмерном количином угља. Св. Бр. 1121. г

ХХИ Суду општине варошице Н... (2) — срез голубачки:

1. Таксу из ТБр. 333 и 342 општински судови у Србији и Црној Гори наплаћују само у случајевима кад оверавају преписе својих службених аката. За овераване преписа осталих аката и писмена мора се наплатити такса из ТБр. 43.

2. Одлуком Касац. Суда од 31 јануара 1924 г. Бр. 692 објашњено је:

„Кад је имање у атару места где је седиште полицијске власти, онда попис и продају врши, према 5 466 грађан. суд. пост., полицијска а не општинскак власт“.

ХХШ Андреји Волиновићу, деловођи општине узвећске:

'1. За ненаплаћену или мање наплаћену таксу на протоколу лицитације одговорни су, по правилу, председник општине и орган који је лицитацију вршио — чл. 90 тач. 4 таксеног и пристојбинског правилника.

За случај, о коме је реч у упућеном питању, нису, по мишељњу уредништва, криви ни један ни други — јер су таксу из ТБр. 81, 3, в (2%) били прописно наплатили — већ је крив орган финансијскке Контроле, који је по дужности прегледао протокол лицитације, и у заблуди констатовао да је такса наплаћена у већем износу но то што треба.

2. Првостепени судови могу, у смислу 58 15 и 16 полицијске уредбе, расматрати и ништити пресуде полицијских