Policija

— 1016 —

и општинских власти само по изјављеним жалбама осуђених лица — дакле не и по званичној дужности. Према овоме, одлука првостепеног. суда, којом је поништена пресуда тог "суда, односи се само на жалиоца, т. ј. на осуђеног по чијој је жалби пресуда поништена. Према осталим лицима, осуђеним овом истом пресудом, која се против ње нису жалила, пресуда остаје у свему на снази и може се одмах извршити.

3. М Касациони Суд мишљења је, У одлуци риба 1911 г., да земљоделац не може издавати под дугогодишњи закуп имање које му штити 5 471 грађан. суд. пост. Опширније о привилегијама земљоделаца видети у чланку „Старање државе о окућју“ (у „Полицији“ за јули—новембар ове године).

ХМ Станку Гавриловићу, писару општине бочиначке:

1, Већ толико пута објашњено је у „Полицији“ за ову и прошлу годину, да се надлежност општинског суда распростире само на атар општински -— чл. 5. зак. о општинама. Из овог несумњиво излази да суд једне општине не може извиђати и пресуђивати иступна дела, учињена у атару друге, суседне општине, јер његова власт не прелази границе његовог атара. Изузетака од овога може бити само у случајевима кад су све судије надлежног општинског суда изузете од суђења па претпостављена власт нареди да дотично дело извиди и пресуди други општински суд. К

2. По 5 9 грађан. суд. пост. и општински судови надлежни су за одобравање забрана, али само у границама своје надлежности — чл. 15 уредбе о убрзању рада — и по испуњењу услова предвиђених у 5 377 грађан. суд. пост.

3. За остало видети објашњење под ХХИ.

ХХМ Суду општине љубичевске (срез шарпланински); Не може се дати тачан одговор на постављено питање, · јер су непознате побуде из којих је издато нетачно уверење. Поводом сличног случаја видети одлуку опште седнице Касационог Суда у „Полицији“ за јули ове год. (стр. 655.).