Policija

— 1822 —

Оба гледишта су добро за«ступана од великог броја парламентараца, теоретичара и практичара. Нарочито су социјалистички посланици заступали гледиште да би смртну казну ваљало укинути. ·Један је од њих изнео и стати«стику убистава и тешких '0вреда, које су биле смртноно„ане у немачким варошима преко 50.000 становника из које · се види, да је у 1923. год. било 538 таквих случајева; у 1924. гт. — 501; у 1925. год. 489; а у 1927. год. само 236 — дакле сведен број испод половине, да би према томе утврдио, како драконска смртна жазна није нарочито потребна.

После неколико дневне де'бате, донета је одлука о укинућу смртне казне.

Бечка општина преузима бригу над ноћним локалима и позориштима. — Од 15. новембра ове године полицијску ће дужност у позориштима, кинематографима, вариетима, диркусима и у свима другим забавним локалима преузети бечка општина, у место полиције, која је до сада ту дуж"ност вршила. Она ће издавати и потребне дозволе и наплаћивати предвиђене таксе.

Општина се бори да од бечже полиције одузме и контролисање уличнога саобраћаја,

али до сада није у томе успела. Број пожара у Београду. У току ове године до |-ог новембра било је у Београду 167 пожара и 180 гашења димњака. "Према процени учињеној од стране службеника ватрогасне чете, приближна је процена оштећених објеката у 11,500.000 динара. Број пожара је био изузетно запажен код трговачких радњи, и оп је смањен тек када су према · некима предузете истраге пе кривичноме поступку по делу паљевине.

Како бољшевици желе да примењују кривични законик. — Пре краткога времена расправљало се у Москви питање о изменама у кривичноме закону. Учињен је предлог да се по кривичноме закону предвиде две врсте казне за иста дела. По једнима — и то строжијим казнама би имало да се кажњавају лица из буржоаског реда а по другима — » блажијом раднички сталеж.

У току дискусије је устао противу овога предлога и познати (бољшевички коњички ђенерал Буђенин.

Шта кошта општинска стража у Бечуг — После револуционих напада бечких рад-