Policija

— 1023 —

ника на Министарство Правде у Бечу, у току прошлога лета, саопштили смо нашим читаоцима одлуку општинског суда да она за своје потребе организује општинску полицију у јачини од 1000—1500 општинских стражара.

За ту општинску стражу, која већ врши дужност општина је вотирала кредит од 21,000.000 шилинга, што би по нашем новцу било преко 160 милиона динара.

Противу ње, као социјалистичке установе, још увек има опозиције.

Станидбени проблем у Шведској. — Питање несташице станова и побољшање станидбених прилика, решили су Швеђани по принципу кооперације. 12.000 чланова једнога таквога друштва сакупило је капитал од 285 милиона фра-

нака, који им служи за изгра-.

ђивање нових станова, који се издају под закуп са 25 до 30% јевтиније но обично. Станови су снабдевени најновијим конфором па и централним радио апаратима, који се у 100 породица једновремено чују.

: " ВЕСТИ:

— На дан 27. и 29. октобра ове године извршено је било у Берлину 7 самоубиства и 8 покушаја самоубиства.

— У Ческој је одлучено да

се изврши извесна реорганизација у Друштву Савеза Градова.

· — Полицијски Дом за заштиту малољетник девојака у Бечу примио је у свој дом за првих осам месеци 322 девој-• чице. Све су оне упућене према приликама места у заводе, да би им се тамо пружила стална заштита.

— Пре краткога времена су полицајци приредили један врло успели јаван час са полицијским псима пред московским грађанством.

— На јавноме часу који је са полицијским псима приређен крајем прошлог месеца у Београду рачуна се да је било на 7000 београдсих грађана.

— Командант Албанске жандармерије је пре краткога времена ухапшен од албанске власти.

— У берлинској префектури извршена је ових дана опасна крађа неких важних иследних докумената. Крађа је извршена ноћу и изазвала велику сензацију. |

= Получасовни скорашњи штрајк полицијских службеника у Винковцима објављен је и у страним новинама.

— Бечка општина издаје годишње на хумане установе и социалну заштиту суму од 82,000.000 шилинга — што би по нашем новцу изнело преке 600 милиона динара.