Policija

— 1024 —

ЛИСТАК

"ШАКА ПЕСКА Од Ј. Храдецкога.

Живела је у селу сиромашна удовица, живела је сигромашно али поштено, а имала. је двоје мушкарчади. Пре годину дана муж ј0] је преминуо, оставивши јој свега нешто мало дуга. Њени су синови имали: старији три, а млађи две годинице. Како бедна удовица није била из то гсела, већ однекуд са стране доведена, зато ју селу нису за њу ни марили много. Стога ни она (није много општила са сусудима, нити је друштва тражила. Па и деца су била усамљена: нису _ се играла с другом сеоском децом, а кад би она ишла куда да надничи деца су се сама забављала или у соби или пред. кућом. И ако у беди — и себе је и децу одржавала у примерној чистоти. И зато су јој се подсмевали.

"Једног јутра рано обукла је дечицу лепо и извела их је пред кућу у мали вртић; набрала им је мало цвећа, одсекла им два комада хлеба, па им је, остављајући их, рекла:

— Хлеб узмите и једите око деветог сахата, а то је

" кад друга деца оду у школу. Овде пред кућом начините и своју баштицу па посадите те цветиће, а ја ћу вам донети и шаку пескка да бисте и стазице могли начинити.

За тим је отишла до оближње гомиле песка, који је навлачио спахијски управник ради неке нове грађевине, па је у прегршти донела песка деци, сасула је пред њима и онда је савесно похитала на рад.

Десило се да је баш тада наишао туда и управник спахијин, па видећи ону шачицу песка строго запита сиротицу како је смела то да дира.

Њу је то анрлучта, и она је, увређена, одговорила доста суво:

— Зар мислите да је Ваш песак златан> Ако се баш љутите, довешћу Вам читава колица.

= Не треба мени Ваш песак одговори јој управник. . — Али ако Вас још једном спазим, наредићу да Вас казне као сваку крадљивицу.

— Шта» — цикну она. — У свом веку нисам ником украла ни, што се каже, црно испод нокта, а Ви смете да ме назовете крадљивицом!