Policija

— 1025 —-

= Кад Вам није доста то што сам казао, онда Вам

поново, ево, кажем да сте крадљивица! — стаде љутито вижати управник.

—- „Мартине ! — довикну она једном раднику који је баш тада наишао. — Ви сте чули да ме је назвао крадљивицом> Мартин се, међутим, чинио као да ничега није чуо, јер не бејаше рад да на се навуче гнев онога човека.

А управник продужи:

— То што сам сад казао, нећу одрећи ни код власти. А сад — хајд' на посао! !

— Ићи ћу на рад, али ћу потражити и власт! — заврши она и оде журно.

Кад су се у подне радници одмарали, она је отрчала па је пуна колица песка довукла и сасула код гомиле. А увече је потражила пароха да пита за савет како да се жали.

Попа ју је одвраћао од тужбе, али није успео. Она му је рекла:

— Мој је човек умро као сиромах али је оставио часно име, такво име морам и ја оставити својој деци.

Кад попа виде да је не може одвратити, каза јој искрено како јој за то не може дати упуства, јер ни сам не“ зна тих свари; али може, рече, ако хоће поћи до адвоката С. пошто је попа уверен да је то добар и поштен човек.

Сиротица је, после, отишла и у варош; нашла је адвоката и казала му је све, али с његовим одговором вије била задовољна. Адвокат јој је саветовао да се прође тужбе, јер нема изгледа на успех. А она је, опет, чула да је адвокат пријатељ и управников и попов, па да зато и говори тако.

= Видим — рече она — да сиромаха не штити нико, па богаташи могу да раде шта и како хоће.

Тада је сазнала да то може с успехом урадити неки не баш прави адвокат већ један тако рећи, пискарало. Она му оде и каза му све. Није се он дуго премишљао. Рече јој да је право на њеној страни и да ствар треба терати; он ће зацело успети; ствар ће мало дуже потрајати: а како треба већ одмах издати нешто новца, и како он не може издати из своје кесе, добро ће урадити ако му сад да бар десетак форината.

Полиција 5