Policija

4

— 1094 —

МЕЂУНАРОДНА КРИМИНАЛНО-ПОЛИЦИЈСКА. КОМИСИЈА НА РАДУ

Ога комисија за коју знамо да је нека врста извршног одбора и преставник конгреса полицијског, с дана на дан достиже да прибележи све нове и нове успехе на пољу полицијске делатности било у акцијама заједничким и опште корисности са којима се даје свима појединим националним полицијама као њеним члановима да се користе, било само у појединим од њих — дакле у појединим државама.

Тај се прогрес могао да примети најбоље за време последње конференције одржане у Берну где је полиције 14 разних држава заступало 45 делегата где су читани извештаји и реферати, како председништва комисије тако (и појединих делегата, као чланова њених.

Ма ћемо се овде зауставити само на најважнијим међу њима да би се само добила општа слика и импресија о томе, који су проблеми са којима се занимају наше колеге у међународној заједници. к“

Међу установама, које би временом имале да играју врло замашну улогу у овој међународној сарадњи, јесте без сзаке сумње скоро основани Међународни биро, при бечкој полицејској дирекцији а преко њега и са већ такође раније:

организованим међународним евиденцијама ошште опасних.

лица, потерничком евиденцијом и т. д.

Могло се са задовољством констатовати, да су све оне лагано али ипак стално на путу свога разгранавања и повећавања. # о

Један видан знак прогреса је постигла служба у сузбијању фалсификата новца, чекова, акција, акредитива и других хартија од вредности. То је постигнуто како централи-. зовањем ових послова у појединим земљама по министарствима или код појединих најглавнијих полицијских централа од којих је најновија централизација за сузбијање фалсификата у Мадриду за целу Шпанију, — тахо и установљењем међународне централе при бечкој полицајској дирекцији са припадајућим музеумом фалсификовавог материјала из разних земаља. Ова је централа средином августа: ове године сабрала за своју картотеку 586 фалсификатора.